Słodka tarta maślana z gruszkami i budyniem kokosowym

Tarta z gruszkami i budyniem kokosowym

Tarta z gruszkami i budyniem kokosowym

Od kiedy przeczytałam powieść „Poszukiwany Colin Firth” Mii March, planuję upiec którąś z tart, jakie w książce piekła Veronica Russo, jedna z głównych bohaterek. Przepisów było sporo, lecz tarty Veroniki oprócz tego że były pyszne, miały także działanie…lecznicze. Leczyły serca i dusze:-) Pozwalały zapomnieć, uszczęśliwić, przywołać miłość… Przepisy nie były podane dokładnie – autorka podawała jedynie niektóre składniki. Od czasu tej lektury minęło już kilka tygodni, a ja jeszcze nie wybrałam, które z powieściowych ciast upiekę. Odłożyłam to na później, za to wymyśliłam własną tartę. Z gruszkami, budyniem i kokosem.

Moja tarta jest słodka i pyszna, ciasto na bazie masła, zaś budyń – na wodzie, z dodatkiem kokosu. Śmiem twierdzić, że i Veronica nie powstydziłaby się jej. Choć słodka, tarta jest dość rześka za sprawą świeżych gruszek i wilgotnego budyniu.

Ilość składników na tartę zależy od formy. Jeśli pieczesz na małej tortownicy lub formie na tartę, korzystaj z podanych niżej proporcji. Jeśli na większej blaszce – zwiększ ilość składników. Aby ciasto było udane, pamiętaj, że proporcje między mąką, masłem a cukrem powinny wynosić 3:2:1. To znaczy: 3 części mąki, 2 części masła i 1 część cukru. Masło musi mieć 82 proc. tłuszczu.

Tarta maślana z gruszkami i budyniem kokosowym – przepis

Składniki:

  • 150 g zimnego masła
  • ok. 250 g mąki pszennej
  • ok. pół szklanki cukru pudru (80 g)
  • 2 łyżki śmietany

Nadzienie:

  • kilka świeżych gruszek
  • 1,5 opakowania budyniu w proszku
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru
  • wiórki kokosowe
Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami i budyniem kokosowym – wykonanie:

  • Składniki na ciasto kruche szybko siekamy nożem i zagniatamy, do połączenia się.
  • Chłodzimy ok. pół godziny w lodówce. Potem rozwałkowujemy na formę, robiąc wyższy rant.
  • Nakłuwamy ciasto widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na pół godziny.
  • W tym czasie obieramy gruszki (ja użyłam świeżych, słodkich, miękkich), kroimy je na ćwiartki.
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 175-180 stopni.
  • Gotujemy budyń. 1,5 szklanki wody gotujemy. W reszcie mieszamy proszek budyniowy z cukrem i wlewamy do gotującej się wody. Mieszamy, dodajemy 3-4 łyżki wiórek kokosowych.
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika, szybko wykładamy gruszki i zalewamy je ciepłym budyniem. Pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut, aż ciasto lekko zrumieni się. Uważamy, żeby się zbytnio nie przypiekło.
  • Studzimy ciasto, a następnie schładzamy je w lodówce. Podajemy schłodzone.
tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami i budyniem kokosowym


SMACZNEGO!

Katarzyna Grzebyk

Witaj! Mam na imię Katarzyna. Jestem logopedą, współautorką książki "Sekrety Rzeszowa" i dziennikarką. Aktywnie działam w Towarzystwie Miłośników Ziemi Niebyleckiej. Chcesz poznać mnie lepiej? Zapraszam na stronę "O mnie".

You may also like...