Mazurek i babka – proste przepisy na wielkanocne wypieki

Mazurek makowy i babka wielkanocna

Mazurek makowy i babka wielkanocna

Bez jakich ciast nie może obejść się Wielkanoc? Oczywiście bez babek, mazurków, serników i pasch. Zapach tych ciast od lat roztacza się podczas wielkanocnych biesiad, a u mnie po raz pierwszy… dopiero rok temu. Ubiegłoroczną Wielkanoc mieliśmy bardzo tradycyjną pod względem wypieków, a i ta zapowiada się podobnie. Był sernik, babka i mazurek makowo-orzechowo-wiśniowy. Żadnych większych kulinarnych eksperymentów. A jakie ciasta goszczą u Was? Tradycyjne, czy może na tę okazję szykujecie coś specjalnego?

Mazurek makowo-orzechowo-wiśniowy – przepis

Mazurek makowy z białą czekoladą i orzechami

Mazurek makowy z białą polewą i orzechami

Składniki

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g masła, schłodzonego
  • pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • masa makowa z puszki
  • dżem wiśniowy
  • orzechy włoskie do dekoracji
  • biała polewa z torebki do dekoracji

Składniki zagniotłam, uformowałam ciasto w kulę, po czym włożyłam do lodówki. Po godzinie rozwałkowałam je na ok. 4-5 mm, wyłożyłam na brytfannę, uformowałam rant i znów chłodziłam przez pół godziny (kawałek ciasta odłożyłam, aby później zrobić z nich kratkę na wierzchu). Przed włożeniem do piekarnika, ponakłuwałam ciasto widelcem, następnie wyłożyłam na nie masę makową, a potem kratkę z wąskich pasków ciasta. Ciasto piekłam w temperaturze ok.190 stopni C, do momentu aż się zrumieniło (najlepiej sprawdzać w trakcie pieczenia).

Kiedy ciasto ostygło, wolne miejsca pomiędzy kratką wypełniłam kleksami z dżemu wiśniowego. Na dżemie położyłam orzechy włoskie. Mazurek udekorowałam białą polewą.

P.S. Przepis jest na małą brytfannę, na dużą musicie podwoić składniki na ciasto.

Prosta babka budyniowa z olejem – przepis

Klasyczna babka wielkanocna

Klasyczna babka wielkanocna

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  •  pół szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Mokre składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu. W drugim – składniki suche, bez budyniu. Następnie dodać składniki mokre do suchych, wymieszać. Potem dodać budyń.

Formę na babkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 40 minut, najlepiej sprawdzając, patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

Babkę wyjąć z formy, a po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Co pieczecie na święta?

Moje dzieci zamówiły babkę i mazurka:-)

Katarzyna Grzebyk

Witaj! Mam na imię Katarzyna. Jestem logopedą, współautorką książki "Sekrety Rzeszowa" i dziennikarką. Aktywnie działam w Towarzystwie Miłośników Ziemi Niebyleckiej. Chcesz poznać mnie lepiej? Zapraszam na stronę "O mnie".

You may also like...