Mazurek i babka – proste przepisy na wielkanocne wypieki
Bez jakich ciast nie może obejść się Wielkanoc? Oczywiście bez babek, mazurków, serników i pasch. Zapach tych ciast od lat roztacza się podczas wielkanocnych biesiad, a u mnie po raz pierwszy… dopiero rok temu. Ubiegłoroczną Wielkanoc mieliśmy bardzo tradycyjną pod względem wypieków, a i ta zapowiada się podobnie. Był sernik, babka i mazurek makowo-orzechowo-wiśniowy. Żadnych większych kulinarnych eksperymentów. A jakie ciasta goszczą u Was? Tradycyjne, czy może na tę okazję szykujecie coś specjalnego?
Mazurek makowo-orzechowo-wiśniowy – przepis
Składniki
- 175 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g masła, schłodzonego
- pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- szczypta soli
- masa makowa z puszki
- dżem wiśniowy
- orzechy włoskie do dekoracji
- biała polewa z torebki do dekoracji
Składniki zagniotłam, uformowałam ciasto w kulę, po czym włożyłam do lodówki. Po godzinie rozwałkowałam je na ok. 4-5 mm, wyłożyłam na brytfannę, uformowałam rant i znów chłodziłam przez pół godziny (kawałek ciasta odłożyłam, aby później zrobić z nich kratkę na wierzchu). Przed włożeniem do piekarnika, ponakłuwałam ciasto widelcem, następnie wyłożyłam na nie masę makową, a potem kratkę z wąskich pasków ciasta. Ciasto piekłam w temperaturze ok.190 stopni C, do momentu aż się zrumieniło (najlepiej sprawdzać w trakcie pieczenia).
Kiedy ciasto ostygło, wolne miejsca pomiędzy kratką wypełniłam kleksami z dżemu wiśniowego. Na dżemie położyłam orzechy włoskie. Mazurek udekorowałam białą polewą.
P.S. Przepis jest na małą brytfannę, na dużą musicie podwoić składniki na ciasto.
Prosta babka budyniowa z olejem – przepis
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Mokre składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu. W drugim – składniki suche, bez budyniu. Następnie dodać składniki mokre do suchych, wymieszać. Potem dodać budyń.
Formę na babkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 40 minut, najlepiej sprawdzając, patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Babkę wyjąć z formy, a po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Co pieczecie na święta?
Moje dzieci zamówiły babkę i mazurka:-)