Muffinki z pomarańczą, imbirem i cynamonem
Muffinki z pomarańczą, imbirem i cynamonem to poezja smaku! Są mocno aromatyczne, rozgrzewające, a przede wszystkim smaczne. W poszukiwaniu przepisu na muffinki z pomarańczą, imbirem i cynamonem (to połączenie składników wydaje mi się idealne), przetrząsnęłam całą dostępną mi literaturę. Książki kucharskie są zwykle skarbnicą wiedzy, jednak nie znalazłam nic:-( Sama ułożyłam przepis. Muffinki wyszły idealnie! Pachnące i miękkie. Nigella Lawson może się schować ze swoimi czekoladowymi. Są bardzo proste w przygotowaniu – namawiam:-)
Może Was zdziwi, że pomiędzy recenzjami zabłąkał się wpis kulinarny, ale – jeśli dobrze pamiętacie, mam już na koncie publikację przepisów inspirowanych książkami (angielskie ciasteczka z Mansfield Park czy ciasto Ava z „Gdzie jesteś, Jimmy”). Ostatnio napisała do mnie koleżanka ze studiów, że chętnie przeczytałaby u mnie jakiś wpis kulinarny, bo podoba się jej to, co czasem wrzucam na Facebooka. A że to nie była pierwsza sugestia tego typu, dalej postanowiłam dzielić się moimi eksperymentami.
Chłodna jesienna niedziela skusiła mnie, żeby przygotować coś pysznego, prostego, szybkiego, smacznego i rozgrzewającego. Jako że jestem świeżo po lekturze biografii Marthy Stewart, wpływowej amerykańskiej prezenterki i bizneswoman polskiego pochodzenia, która wydała książkę z przepisami na cupcakes, od razu uznałam, że te miniaturowe ciastka będą idealne na niedzielne popołudnie. Niestety, tej książki nie mam. Musiałam zdać się na własną wyobraźnię i zamiast pracochłonnych cupcakes postawiałam na rozgrzewające muffinki.
Przepis na muffinki z pomarańczą, imbirem i cynamonem
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 50 g rozpuszczonego masła
- 2 jaja
- 2 pomarańcze
- szczypta imbiru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- ok. 200 ml mleka
Wykonanie:
W misce wymieszaj składniki suche (mąka, proszek, cukier, cynamon, imbir). Masło roztop, przestudź. Sparz dwie pomarańcze, zetrzyj s nich skórkę. Z jednej wyciśnij sok. W drugiej misce rozkłóć jajka, dodaj roztopione masło, sok z pomarańczy, startą skórkę i mleko. Wymieszaj. Składniki mokre połącz z suchymi, delikatnie wymieszaj. Nakładaj łyżką do 1/3 wysokości formy na muffinki lub papilotek.
Jeśli chcesz, żeby muffinki wyszły bardziej aromatyczne, zmniejsz ilość mleka, a dodaj sok z drugiej pomarańczy. Możesz też dodać nieco więcej imbiru.
Ja piekłam muffinki przez ok. 45 minut w temperaturze 185 stopni (lepiej piec dłużej w niższej temperaturze, żeby wyrosły i dobrze się upiekły). Zanim wyłączysz piekarnik, sprawdź patyczkiem/wykałaczką, czy są gotowe.
Wyszły idealne: aromatyczne, miękkie, lekko wilgotne, słodkie i rozgrzewające. Bardzo szybko zniknęły ze stołu. Smacznego!
P.S. Biografia Marty Stewart i jej popisy kulinarne, jeszcze nie raz zaowocują wpisami na moim blogu.