Szarlotka z budyniem i bezą. Bajecznie prosta w wykonaniu

Szarlotka z budyniem i bezą

Szarlotka z budyniem i bezą

Szarlotka z budyniem i bezą – według przepisu, jaki podaję poniżej – jest ciastem, które musi się udać! Bajecznie prosta w wykonaniu, szybka i niesamowicie smaczna. Upiekłam ją dla dzieci, które są już przyzwyczajone, że w prawie każdy weekend jest u nas coś słodkiego. Na tego rodzaju słodycze pozwalam im, bo przygotowuję je sama, więc mam pewność, co do jakości składników. Szarlotka z budyniem będzie smakowała tym, którzy lubią lekkie, nieco orzeźwiające, ale słodkie ciasta.

Szarlotka z budyniem i bezą – składniki

na ciasto

  • pół kostki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

jabłka i budyń

  • kilka dużych jabłek
  • cynamon
  • cukier
  • budyń waniliowy + mleko

beza

  • 5 białek
  • 8-10 łyżek cukru

Szarlotka z budyniem i bezą – wykonanie

Miękkie masło zagnieść z żółtkami, cukrem pudrem, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietaną. Ciasto powinno być miękkie. Nie rozwałkowywałam go, tylko uformowałam dłońmi, a następnie wylepiłam dno i boki tortownicy. Potem nakłułam ciasto widelcem.

Przygotowanie szarlotki

Przygotowanie szarlotki

Jabłka obrałam i pokroiłam w ósemki (jeśli jabłka są mniejsze, to w ćwiartki), ułożyłam na cieście i obficie posypałam cukrem waniliowym oraz cynamonem.

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu; ciepłym budyniem zalać ciasto. Jeśli chcesz mieć w szarlotce dużo budyniu, weź 1,5 opakowania budyniu i zwiększ porcję mleka.

Ciasto włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika. Ja piekłam w temperaturze 190 stopni w trybie podgrzewania od dołu (aby ciasto się upiekło, a budyń zachował jasny kolor) ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia przygotowałam bezę – białka ubiłam na sztywno z cukrem.

Na upieczone ciasto wyłożyć bezę, wyrównać, a potem widelcem lub łyżką narysować „esy-floresy”. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 10 minut. Potem wyłączyć piekarnik; ciasto powinno stygnąć w piekarniku.

Ostudzoną szarlotkę przechowywać w lodówce.

Szarlotka z budyniem i bezą

Szarlotka z budyniem i bezą

Smacznego:-)

Szarlotka jest bajecznie prosta w przygotowaniu, więc powinny sobie z nią poradzić nawet osoby początkujące w pieczeniu. Robi się ją bardzo szybko. Jest pyszna, słodka i delikatnie orzeźwiająca dzięki jabłkom i budyniowi.

Polecam tez przepis na muffnki z wiśniami i czekoladą, mazurek malinowy z białą czekoladą oraz angielskie ciasteczka.

Katarzyna Grzebyk

Witaj! Mam na imię Katarzyna. Jestem logopedą, współautorką książki "Sekrety Rzeszowa" i dziennikarką. Aktywnie działam w Towarzystwie Miłośników Ziemi Niebyleckiej. Chcesz poznać mnie lepiej? Zapraszam na stronę "O mnie".

You may also like...