Słodka tarta maślana z gruszkami i budyniem kokosowym
Od kiedy przeczytałam powieść „Poszukiwany Colin Firth” Mii March, planuję upiec którąś z tart, jakie w książce piekła Veronica Russo, jedna z głównych bohaterek. Przepisów było sporo, lecz tarty Veroniki oprócz tego że były pyszne, miały także działanie…lecznicze. Leczyły serca i dusze:-) Pozwalały zapomnieć, uszczęśliwić, przywołać miłość… Przepisy nie były podane dokładnie – autorka podawała jedynie niektóre składniki. Od czasu tej lektury minęło już kilka tygodni, a ja jeszcze nie wybrałam, które z powieściowych ciast upiekę. Odłożyłam to na później, za to wymyśliłam własną tartę. Z gruszkami, budyniem i kokosem.
Moja tarta jest słodka i pyszna, ciasto na bazie masła, zaś budyń – na wodzie, z dodatkiem kokosu. Śmiem twierdzić, że i Veronica nie powstydziłaby się jej. Choć słodka, tarta jest dość rześka za sprawą świeżych gruszek i wilgotnego budyniu.
Ilość składników na tartę zależy od formy. Jeśli pieczesz na małej tortownicy lub formie na tartę, korzystaj z podanych niżej proporcji. Jeśli na większej blaszce – zwiększ ilość składników. Aby ciasto było udane, pamiętaj, że proporcje między mąką, masłem a cukrem powinny wynosić 3:2:1. To znaczy: 3 części mąki, 2 części masła i 1 część cukru. Masło musi mieć 82 proc. tłuszczu.
Tarta maślana z gruszkami i budyniem kokosowym – przepis
Składniki:
- 150 g zimnego masła
- ok. 250 g mąki pszennej
- ok. pół szklanki cukru pudru (80 g)
- 2 łyżki śmietany
Nadzienie:
- kilka świeżych gruszek
- 1,5 opakowania budyniu w proszku
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- wiórki kokosowe
Tarta z gruszkami i budyniem kokosowym – wykonanie:
- Składniki na ciasto kruche szybko siekamy nożem i zagniatamy, do połączenia się.
- Chłodzimy ok. pół godziny w lodówce. Potem rozwałkowujemy na formę, robiąc wyższy rant.
- Nakłuwamy ciasto widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na pół godziny.
- W tym czasie obieramy gruszki (ja użyłam świeżych, słodkich, miękkich), kroimy je na ćwiartki.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 175-180 stopni.
- Gotujemy budyń. 1,5 szklanki wody gotujemy. W reszcie mieszamy proszek budyniowy z cukrem i wlewamy do gotującej się wody. Mieszamy, dodajemy 3-4 łyżki wiórek kokosowych.
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika, szybko wykładamy gruszki i zalewamy je ciepłym budyniem. Pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut, aż ciasto lekko zrumieni się. Uważamy, żeby się zbytnio nie przypiekło.
- Studzimy ciasto, a następnie schładzamy je w lodówce. Podajemy schłodzone.
SMACZNEGO!