Muffinki z pomarańczą, imbirem i cynamonem

muffinki-pomaranczowe

Muffinki z pomarańczą, imbirem i cynamonem to poezja smaku! Są mocno aromatyczne, rozgrzewające, a przede wszystkim smaczne. W poszukiwaniu przepisu na muffinki z pomarańczą, imbirem i cynamonem (to połączenie składników wydaje mi się idealne), przetrząsnęłam całą dostępną mi literaturę. Książki kucharskie są zwykle skarbnicą wiedzy, jednak nie znalazłam nic:-( Sama ułożyłam przepis. Muffinki wyszły idealnie! Pachnące i miękkie. Nigella Lawson może się schować ze swoimi czekoladowymi. Są bardzo proste w przygotowaniu – namawiam:-)

Może Was zdziwi, że pomiędzy recenzjami zabłąkał się wpis kulinarny, ale – jeśli dobrze pamiętacie, mam już na koncie publikację przepisów inspirowanych książkami (angielskie ciasteczka z Mansfield Park czy ciasto Ava z „Gdzie jesteś, Jimmy”). Ostatnio napisała do mnie koleżanka ze studiów, że chętnie przeczytałaby u mnie jakiś wpis kulinarny, bo podoba się jej to, co czasem wrzucam na Facebooka. A że to nie była pierwsza sugestia tego typu, dalej postanowiłam dzielić się moimi eksperymentami.

Chłodna jesienna niedziela skusiła mnie, żeby przygotować coś pysznego, prostego, szybkiego, smacznego i rozgrzewającego. Jako że jestem świeżo po lekturze biografii Marthy Stewart, wpływowej amerykańskiej prezenterki i bizneswoman polskiego pochodzenia, która wydała książkę z przepisami na cupcakes, od razu uznałam, że te miniaturowe ciastka będą idealne na niedzielne popołudnie. Niestety, tej książki nie mam. Musiałam zdać się na własną wyobraźnię i zamiast pracochłonnych cupcakes postawiałam na rozgrzewające muffinki.

Muffinki z pomarańczą, imbirem i cynamonem

Muffinki z pomarańczą, imbirem i cynamonem

Przepis na muffinki z pomarańczą, imbirem i cynamonem

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 jaja
  • 2 pomarańcze
  • szczypta imbiru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • ok. 200 ml mleka

Wykonanie:

W misce wymieszaj składniki suche (mąka, proszek, cukier, cynamon, imbir). Masło roztop, przestudź. Sparz dwie pomarańcze, zetrzyj s nich skórkę. Z jednej wyciśnij sok. W drugiej misce rozkłóć jajka, dodaj roztopione masło, sok z pomarańczy, startą skórkę i mleko. Wymieszaj. Składniki mokre połącz z suchymi, delikatnie wymieszaj. Nakładaj łyżką do 1/3 wysokości formy na muffinki lub papilotek.

Składniki na muffinki z pomarańczą

Składniki na muffinki z pomarańczą

Jeśli chcesz, żeby muffinki wyszły bardziej aromatyczne, zmniejsz ilość mleka, a dodaj sok z drugiej pomarańczy. Możesz też dodać nieco więcej imbiru.

Ja piekłam muffinki przez ok. 45 minut w temperaturze 185 stopni (lepiej piec dłużej w niższej temperaturze, żeby wyrosły i dobrze się upiekły). Zanim wyłączysz piekarnik, sprawdź patyczkiem/wykałaczką, czy są gotowe.

Wyszły idealne: aromatyczne, miękkie, lekko wilgotne, słodkie i rozgrzewające. Bardzo szybko zniknęły ze stołu. Smacznego!

P.S. Biografia Marty Stewart i jej popisy kulinarne, jeszcze nie raz zaowocują wpisami na moim blogu.

Katarzyna Grzebyk

Witaj! Mam na imię Katarzyna. Jestem mamą dwójki dzieci oraz żoną żołnierza. Od 12 lat zawodowo "bawię się" słowem - jestem dziennikarką, redaktorem i korektorem tekstów. Mieszkam w małej wsi na Podkarpaciu. Czasem piszę wiersze i opowiadania. Czytasz właśnie mój lifestylowy blog o literaturze, dziennikarstwie i rodzinie. Chcesz poznać mnie lepiej? Zapraszam na stronę "O mnie"

You may also like...