Pyszna rolada biszkoptowa z kremem i truskawkami – smak dzieciństwa

Rolada biszkoptowa z kremem i owocami

Rolada biszkoptowa z kremem i owocami

Rolada biszkoptowa z delikatnym kremem i owocami to jeden z tych smaków dzieciństwa, które utkwiły w moich wspomnieniach. Pod koniec lat 80-tych i na początku 90-tych była niezłym rarytasem i namiastką innej rzeczywistości. Mam piekła ją na „większe” okazje. Ostatnio właśnie taką roladę upiekłam dla dzieci z okazji Dnia Matki. Minęło tyle lat, świat tak bardzo się zmienił, ale rolada biszkoptowa nadal uwodzi kubki smakowe. Moje dzieci uznały ją za prawdziwą pyszność.

Po publikacji zdjęcia na na moim FB oraz we wpisie o „Narratologii” dostałam mnóstwo pytań o przepis na roladę. Czyżbym i w innych wywołała miłe wspomnienia? Ponieważ brakuje mi czasu, aby po raz kolejny podawać przepis w wiadomości, publikuję przepis poniżej.

Rolada jest lekka i puszysta, delikatna w smaku dzięki połączeniu słodkiego kremu śmietankowego oraz owoców. W przypadku rolady ze zdjęcia użyłam mrożonych truskawek i galaretki truskawkowej, ale potem upiekłam jeszcze roladę z kremem budyniowym i świeżymi truskawkami i była też bardzo smaczna. Największą zaletą tego ciasta jest prosta i szybkość wykonania. Jeśli dobrze zaplanujecie prace, przygotowanie rolady zajmie ok. godziny.

Moja rolada została upieczona na dużej blasze. Nie wyszła idealne (co widać na zdjęciu) z prostej przyczyny. Dałam do środka za dużo kremu i ciasto nie chciało się zwinąć. Domownicy nawet tego nie zauważyli, pożerając ją w jedn dzień. Poniżej podaję właściwe proporcje składników.

Rolada biszkoptowa z kremem i truskawkami – przepis

Rolada biszkoptowa z kremem i truskawkami

Rolada biszkoptowa z kremem i truskawkami

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 7 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku

Krem

  • małe opakowanie śmietanki 30%
  • kilka łyżek cukru pudru
  • galaretka truskawkowa
  • truskawki

Wykonanie

  • Białka ubijamy z cukrem (dosypujemy po 1 łyżce) na sztywną pianę.
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (i budyniem, jeśli go dodacie).
  • Ciasto przelewamy na blaszkę i pieczemy ok 15 minut w temperaturze ok. 195 stopni (sprawdźcie też ustawienia swojego piekarnika!).
  • Ciepły biszkopt delikatnie przekładamy na czystą ściereczkę i zwijamy.
  • Krem: zimną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem i powoli wlewamy tężejącą galaretkę truskawkową (rozpuszczoną wcześniej w niecałej szklance wody).
  • Roladę rozwijamy, smarujemy kremem. Na brzeg ciasta (który później znajdzie się w środku) układamy truskawki (najlepiej świeże, mrożone trzeba podać w galaretce, gdyż ich konsystencja nie nadaje się do środka ciasta).
  • Zwiniętą roladę schładzamy w lodówce. Potem posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

Moje dzieci uznały, że roladka jest na medal:-) Jeśli macie świeże truskawki, podwijajcie rękawy i do dzieła;-)

Kto z Was pamięta takie ciasto z czasów beztroskiego dzieciństwa?

Katarzyna Grzebyk

Witaj! Mam na imię Katarzyna. Jestem logopedą, współautorką książki "Sekrety Rzeszowa" i dziennikarką. Aktywnie działam w Towarzystwie Miłośników Ziemi Niebyleckiej. Chcesz poznać mnie lepiej? Zapraszam na stronę "O mnie".

You may also like...