Mazurek i babka – proste przepisy na wielkanocne wypieki

Mazurek makowy i babka wielkanocna

Mazurek makowy i babka wielkanocna

Bez jakich ciast nie może obejść się Wielkanoc? Oczywiście bez babek, mazurków, serników i pasch. Zapach tych ciast od lat roztacza się podczas wielkanocnych biesiad, a u mnie po raz pierwszy… dopiero rok temu. Ubiegłoroczną Wielkanoc mieliśmy bardzo tradycyjną pod względem wypieków, a i ta zapowiada się podobnie. Był sernik, babka i mazurek makowo-orzechowo-wiśniowy. Żadnych większych kulinarnych eksperymentów. A jakie ciasta goszczą u Was? Tradycyjne, czy może na tę okazję szykujecie coś specjalnego?

Mazurek makowo-orzechowo-wiśniowy – przepis

Mazurek makowy z białą czekoladą i orzechami

Mazurek makowy z białą polewą i orzechami

Składniki

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g masła, schłodzonego
  • pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • masa makowa z puszki
  • dżem wiśniowy
  • orzechy włoskie do dekoracji
  • biała polewa z torebki do dekoracji

Składniki zagniotłam, uformowałam ciasto w kulę, po czym włożyłam do lodówki. Po godzinie rozwałkowałam je na ok. 4-5 mm, wyłożyłam na brytfannę, uformowałam rant i znów chłodziłam przez pół godziny (kawałek ciasta odłożyłam, aby później zrobić z nich kratkę na wierzchu). Przed włożeniem do piekarnika, ponakłuwałam ciasto widelcem, następnie wyłożyłam na nie masę makową, a potem kratkę z wąskich pasków ciasta. Ciasto piekłam w temperaturze ok.190 stopni C, do momentu aż się zrumieniło (najlepiej sprawdzać w trakcie pieczenia).

Kiedy ciasto ostygło, wolne miejsca pomiędzy kratką wypełniłam kleksami z dżemu wiśniowego. Na dżemie położyłam orzechy włoskie. Mazurek udekorowałam białą polewą.

P.S. Przepis jest na małą brytfannę, na dużą musicie podwoić składniki na ciasto.

Prosta babka budyniowa z olejem – przepis

Klasyczna babka wielkanocna

Klasyczna babka wielkanocna

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  •  pół szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Mokre składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu. W drugim – składniki suche, bez budyniu. Następnie dodać składniki mokre do suchych, wymieszać. Potem dodać budyń.

Formę na babkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 40 minut, najlepiej sprawdzając, patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

Babkę wyjąć z formy, a po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Co pieczecie na święta?

Moje dzieci zamówiły babkę i mazurka:-)

Katarzyna Grzebyk

Witaj! Mam na imię Katarzyna. Jestem mamą dwójki dzieci oraz żoną żołnierza. Od 12 lat zawodowo "bawię się" słowem - jestem dziennikarką, redaktorem i korektorem tekstów. Mieszkam w małej wsi na Podkarpaciu. Czasem piszę wiersze i opowiadania. Czytasz właśnie mój lifestylowy blog o literaturze, dziennikarstwie i rodzinie. Chcesz poznać mnie lepiej? Zapraszam na stronę "O mnie"

You may also like...

  • Jeszcze nigdy nie robiłam mazurka, ale babki owszem, dośc często 🙂

  • Moja babcia zawsze robiła dużo mazurków na Wielkanoc, ja raczej nigdy nic nie piekę 😉

    • U mnie w domu nie było mazurkowej tradycji. Więc ją wprowadziłam:-)

  • Milena

    U Babci serniki! Ja piekę ciasta raczej jak popadam w melancholię.

  • Je zdecydowanie wolę mazurki i piekę na święta co najmniej jeden (a czasem nawet 3) 😉 Babki lubię tylko w postaci małych babeczek.

    • Trzy mazurki – to już sporo. A jakie pieczesz? U mnie dzieci proszą o babkę, więc znowu będzie budyniowa;-)

  • Kasia Osiecka

    Chyba skuszę się na babkę 🙂 Jak to w każdym domu co innego się piecze: w moim mazurek jest inny niż u Ciebie, ot kruche ciasto z polewą czekoladową, za którą moja rodzina przepada – pojęcia nie mam dlaczego 😉

    • Coś w tych mazurkach jest takiego, że można je polubić. Ja lubię bardzo:-) Lata temu mama robiła masę kajmakową do mazurka. Ponad 3 godziny, a i tak się nie udała:-(

  • aneta

    Nie umiem piec mazurka zawsze coś pójdzie nie tak :/

    • To wypróbuj najprostszy przepis – mazurek z polewą czekoladową i bakaliami:-) Tylko kruche ciasto, polewa i bakalie.

  • olsooons

    Rajusiu ! Przepyszne są te Twpje wypieki ! <3

  • opowiem ci

    Przepiękne zdjęcia! Szukałam ostatnio przepisu na mazurek i już wiem co zaserwuję rodzinie na święta 🙂

    • Dziękuję za miłe słowa:-) Mam nadzieję, że mazurek będzie Wam smakował;-)

  • U nas babka i sernik na ogół. Może kiedyś zrobię mazurek taki jak z przepisu powyżej bo wygląda wyśmienicie 🙂

  • Sylwia Ceg

    To wszystko jest takie pyszne 🙂

  • Twój przepis na babkę jest po prostu banalny 🙂 Chyba rozwiałaś moje wątpliwości, co upiec.