Tarta z dżemem jeżynowym, migdałami i bezami. Kulinarne inspiracje z książek

Tarta z dżemem jeżynowym

Tarta z dżemem jeżynowym

Książki kulinarne z mojej biblioteczki są niekończącą się inspiracją do kulinarnych eksperymentów. Do pieczenia serników według przepisów mojej koleżanki Reni, autorki „Serników słodkich i wytrawnych”, do wegańskich potraw Alicji Rokickiej, retro przepisów Ani Włodarczyk, potraw słowiańskich czy do wymyślania ciast inspirowanych czytanymi przeze mnie powieściami. Ale przepis na prezentowaną tartę… nie pochodzi z żadnej z nich.

Tarta z dżemem jeżynowym, migdałami i bezami nie jest żadnym oryginalnym, wymyślnym ciastem, ale też nie została zaczerpnięta z jakiegoś konkretnego przepisu. Zwykłe kruche ciasto, posmarowane kwaśnym nieco dżemem jeżynowym, posypane płatkami migdałowymi i ozdobione słodkimi bezami.

Ot, ciasto szybkie i proste w wykonaniu. W sam raz do kawy.

Tarta z dżemem jeżynowym, migdałami i bezami

Tarta z dżemem jeżynowym

Tarta z dżemem jeżynowym

Ciasto kruche:

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g masła, schłodzonego
  • pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • słoiczek dżem jeżynowego
  • migdały w płatkach

Beza:

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • +/- pół szklanki cukru pudru
  • ewentualnie gotowe, małe bezy

Tarta z dżemem jeżynowym, migdałami i bezami – wykonanie:

Składniki zagniotłam, uformowałam ciasto w kulę, po czym włożyłam do lodówki. Po godzinie rozwałkowałam je na ok. 4-5 mm, wyłożyłam na okrągłą formę i uformowałam rant. Przed włożeniem do piekarnika, ponakłuwałam widelcem. Ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni C, do momentu aż sie zrumieniło.

Tuż po wyjęciu ciasta kruchego z piekarnika warto włożyć do niego bezy (wcześniej trzeba ubić białka ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywno, a następnie formować łyżeczką małe bezy i rozłożyć je na papierze). Bezy należy piec w niskiej temperaturze (140-120 stopni) przez minimum ok. 1,5 godziny, sprawdzając, czy są dostatecznie upieczone. Można je też przygotować dzień wcześniej – będzie szybciej; ewentualnie kupić gotowe małe bezy.

Kruche ciasto posmarować dżemem, posypać płatkami migdałowymi i udekorować bezami.

Smacznego!

Jakie książki Was inspirują w pieczeniu? Z których najczęściej korzystacie?

Ja wiele inspiracji znajduję w czytanych powieściach. Publikowałam już przepisy na:

Obecnie czytam lekką, ale wciągającą powieść „Poszukiwany Colin Firth” Mii March i już mam pomysł na kolejny przepis inspirowany wypiekami jednej z bohaterek książki:)

Katarzyna Grzebyk

Witaj! Mam na imię Katarzyna. Jestem logopedą, współautorką książki "Sekrety Rzeszowa" i dziennikarką. Aktywnie działam w Towarzystwie Miłośników Ziemi Niebyleckiej. Chcesz poznać mnie lepiej? Zapraszam na stronę "O mnie".

You may also like...