Proste babeczki z marchwi do zrobienia z dziećmi
Babeczki z marchwi. Proste w wykonaniu, szybkie i puszyste. Małe co nie co. Idealne na słodką popołudniową zakąskę. Ich największą wadą jest to, że zbyt szybko znikają z talerza, a potem żałujesz, że nie zrobiłaś ciasta z półtorej porcji. Te, babeczki, które widzicie na zdjęciu, były tym smaczniejsze, że w ich wykonaniu pomagały mi dzieci. Moja rola ograniczyła się do odmierzania i dosypywania składników.
Ponieważ mój ostatni wpis kulinarny – muffinki z pomarańczą, imbirem i cynamonem, cieszył się wielkim zainteresowaniem, którego nijak się nie spodziewałam, idę za ciosem i publikuję kolejny przepis. Nie jest ani oryginalny, ani wyszukany. To przepis na proste babeczki (muffinki z marchwi), z podstawowych składników, które znajdują się większości domów. Przepis, który polubią zwolennicy prostej kuchni. Będzie jeszcze prostszy, gdy w wykonaniu babeczek pomogą ci dzieci. U mnie dzieci ścierały marchew oraz pilnowały miksera;-) Kiedy znikła pierwsza porcja, zmobilizowały mnie do upieczenia kolejnej serii:-)
Z przepisu, który znajdziesz poniżej, możesz zrobić babeczki, muffinki albo zwykłe ciasto w keksówce. Przetestowałam i babeczki i muffinki, i ciasto. Wszystkie są tak samo delikatne, rozpływające się w ustach.
Babeczki z marchwi – przepis
Składniki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru (mile widziany cukier brązowy)
- 2 szklanki mąki
- 2 pełne szklanki startej marchwi
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
Wykonanie
- Ubij jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym. Gdy masa jajeczna będzie dobrze ubita, wlej olej i mieszaj mikserem na wolnych obrotach (lub ręcznie). Dodaj mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj startą marchewkę, wymieszaj.
- Wlej ciasto do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze ok.190-195 stopni przez około 50 minut. Ja zawsze sprawdzam patyczkiem do szaszłyka, czy jest już gotowe.
- Przestudzone babeczki czy muffinki posyp cukrem pudrem. Możesz też oblać je białą polewą lub roztopioną białą czekoladą.
Smacznego!
Babeczki z marchwi są proste i każdemu powinny się udać! Proste przepisy są najlepsze:-)
Podobnie jak proste historie, które na długo zostają w pamięci. Taką właśnie historią jest debiutancka powieść Grażyny Jeromin-Gałuszki pt. „Złote nietoperze”, którą niedawno przeczytałam dzięki Karolinie, czytelniczce mojego bloga. Karolina wie, że cenię twórczość tej pisarki, więc wysłała mi w prezencie tę książkę. Jej gest bardzo mnie wzruszył!
Pierwsza w dorobku Grażyny Jeromin-Gałuszki powieść jest historią dwóch kobiet Matyldy i Lory, które los niespodziewanie łączy w trudnym dla obu momencie. Przez pewien czas akcja powieści toczy się leniwe, nieco sennie, w czym pomaga sielskość scen wiejskiego życia Matyldy, prostej dziewczyny ze wsi. Później, jednak, jak to u pisarki bywa, następują zwroty akcji, o jakich nie pomyślałby poczytny autor powieści sensacyjnych.
Powieść jest bardzo refleksyjna, i tak jak napisano na okładce – po jej przeczytaniu chce się być po prostu dobrym człowiekiem. Mam nadzieję, że więcej o niej napiszę w podsumowaniu lutego.
Życzę Wam udanych wypieków i dobrych wyborów książkowych;-)