„Serniki słodkie i wytrawne”. Mój patronat medialny

Okładka książki "Serniki słodkie i wytrawne"

Okładka książki „Serniki słodkie i wytrawne”

„Serniki słodkie i wytrawne” to tytuł książki, jaka ukaże się jeszcze w tym kwartale pod moim patronatem medialnym. Jej autorką jest Renata Czelny-Kawa, nauczycielka języka polskiego w jednej z krakowskich szkół, prowadząca blog „Raj dla podniebienia”, miłośniczka gotowania, fotografowania i pisania. Książkę wydaje Wydawnictwo Psychoskok, a ja się cieszę, jakbym pisała tę książkę sama. Dlaczego?

Pamiętam dzień, kiedy pierwszy raz trafiłam na stronę „Raj dla podniebienia”. Zobaczyłam zachwycające przepisy na potrawy, piękne zdjęcia i subtelne teksty. Pal sześć przepisy, fakt – są świetne i aż chce się zakasać rękawy i zmierzyć się z sernikami, ale sposób w jaki autorka je przedstawiała… To już prawdziwa poezja! Niemal każdy przepis „przyprawiony” był jakąś refleksją, sentymentalnym wspomnieniem, ciepłą historią. Czułam się jak u siebie.

Wtedy okazało się, że autorką bloga jest Renata, z którą przez pięć lat studiowałam filologię polską na Uniwersytecie Rzeszowskim. Obie (zresztą jak większość studentów tego kierunku) miałyśmy zostać nauczycielkami. Od ukończenia studiów minęło wiele lat. Nie spotkałyśmy się ani raz. Dopiero po latach odnalazłyśmy się w… sieci. Renata jest nauczycielką języka polskiego, ja – dziennikarką; obie blogujemy. Kiedy dowiedziałam się, że Renia chce wydać książkę z własnymi, autorskimi przepisami, bardzo mocno trzymałam kciuki za spełnienie jej marzenia. Udało się! „Serniki słodkie i wytrawne” ukażą się jeszcze w tym kwartale.

Renata Czelny-Kawa

Renata Czelny-Kawa

Renia nie zwalnia tempa. Kiedy pierwsza książka była już gotowa i czekała na wydawcę, Renata zaczęła pisać kolejną. Nie wiem, o czym będzie, ale jestem przekonana, że będzie równie smakowita. Jednak dowiedzcie się najpierw, o czym są „Serniki słodkie i wytrawne”.

„Serniki słodkie i wytrawne” – zaskakujące przepisy

Renata uważa, że sernik to wyjątkowe ciasto, a nawet wykwintny deser, który przyrządzony z dobrych składników połączonych w ciekawe zestawienie smakowe sprawi, że uraczymy nim nasze podniebienia. W książce „Serniki słodkie i wytrawne” zebrała mnóstwo przepisów na serniki słodkie oraz słone. Ponieważ od dziecka zakochana w sernikowych słodkościach, raczy oczy czytelników sernikami o zaskakujących połączeniach smakowych. Są tu serniki owocowe, kawowe, z kajmakiem, z lawendą, z kasztanami i chilli, cytrusowe, z włoskim mascarpone i ricottą. Do najbardziej wyszukanych należą z pewnością serniki wytrawne – z kalafiorem i łososiem, brokułowy na zimno czy z marchewką i groszkiem.

Ale… pieczenie serników jest wyzwaniem. Renata ma i na to radę. Jeśli ktoś czuje się początkujący w ich pieczeniu, pomocne  okażą się rady autorki zebrane w krótkie „sernikowe ABC” na końcu książki.

„Serniki słodkie i wytrawne” nie są zwykłą książką z przepisami. Renata zabiera czytelników do świata swojego dzieciństwa. W krótkich, osobistych rozdziałach przedstawia osoby bliskie jej sercu, opowiada o wakacjach spędzanych na podkarpackiej wsi, opisuje swoje pierwsze kuchenne zakusy, pierwsze eksperymenty kulinarne, pierwsze kroki z apetycznym, słodkim blogiem…i pierwsze poczynania jako debiutującej pisarki. Historię rodzinną uzupełniła rodzinnymi fotografiami.

Już nie mogę się doczekać, kiedy będę mieć egzemplarz na własność! Projekt książki wygląda wspaniale (piękna okładka i fantastyczne zdjęcia autorstwa Reni) i już teraz podpowiadam, że „Serniki słodkie i wytrawne” mogą być miłym prezentem dla kogoś bliskiego. Sama mam w planach kupić kilka egzemplarzy i podarować bliskim.

Niebawem pojawi się kolejny wpis, z którego mam nadzieję dowiecie się więcej o autorce i jej książce. Poinformuję Was także o dacie premiery. Możecie też na bieżąco śledzić nasze fanpage na Facebooku – mój oraz Raju dla podniebienia.

Katarzyna Grzebyk

Witaj! Mam na imię Katarzyna. Jestem logopedą, współautorką książki "Sekrety Rzeszowa" i dziennikarką. Aktywnie działam w Towarzystwie Miłośników Ziemi Niebyleckiej. Chcesz poznać mnie lepiej? Zapraszam na stronę "O mnie".

You may also like...